FTX Ventilation

I dagens klimat där det är allt viktigare att tänka miljövänligt och energisnålt. Därför är det inte konstigt att installationen av FTX-ventilation blir allt mer eftertraktat. Vi förklarar i korta drag vad FTX aggregat är och varför du ska fundera på att installera ett.

Vad är FTX?

FTX är en förkortning för Från- och tilluftsventilation med värmeåtervinning. I sin enkelhet är ett FTX aggregat alltså ett aggregat som värmen i frånluften för att värma upp den inkommande tilluften. För den som är intresserad finns det en bra artikel här.

Varför ska du ha FTX?

Det finns flera anledningar till varför du vill ha FTX. Ur miljösynpunkt är FTX energieffektivisering mycket positiv. Med rätt aggregat kan du genomsnittligt minsta ditt koldioxidutsläpp med mellan 3000-4000kg/år. Det motsvarar utsläppen på en bensindriven bil som körs ca 3000 mil/år.

Mer konkreta fördelar för dig som fastighetsägare kan listas som:

  • Återvinner upp till 85% av värmen i ditt ventilationssystem vilket sparar energi och därmed också pengar.
  • Erbjuder dragfri ventilationsluft. Dvs. du får inga ventilationshål som skapar drag eller kallras pga. vindar ute.
  • All luft utifrån blir ventilerad vilket kan vara fördelaktigt om någon lider av allergier som pollenallergi.
  • Kan omvändas till att istället kyla tilluften vilket kan vara en fördel i en miljö där problemet alltid eller periodsvis är nedkylning snarare än uppvärmning.

Tittar vi lite närmare på punkterna ovan så kan vi alltså se att du initialt gör en investering som kommer löna sig i längden. Ett bra FTX system använder också alltid högkvalitativa luftfilter som inte bara kan underlätta för allergiker utan även ser till så att din innemiljö är ren från skadliga ångor och lukter. För exempelvis ett företag kan det innebära bättre produktivitet hos sina anställda och mindre sjukskrivningar.

Du kan i princip räkna med att du får igen din investering i ett FTX system på några år.

Nordvästra Skånes Ventilation hjälper dig

Vi har arbetat med FTX system i många år och har erfarenhet av flera olika märken. Vi installerar ventilation i så väl din privata villa som större kontorslandskap, skolor, fabriker etc.

De här tillverkarna använder vi oss av och kan rekommendera

Swegon

Swegon är en av de största aktörerna på marknaden och med all rätt. De har funnits länge och de är (enligt dem själva i alla fall) marknadsledande inom energieffektiva produkter och system för inomhusklimat.

Läs mer om Swegons produkter

IV Produkt

IV Produkt har funnits sedan 60-talet och är specialiserade på att utveckla och tillverka energieffektiva luftbehandlingsaggregat.

Läs mer om IV Produkt

Östberg

Östberg strävar efter att bli tekniskt världsledande inom innovation, tillverkning och försäljning av kanalfläktar, luftbehandlingsaggregat och rotorer.

Läs mer om Östberg

Flexit

Flexit är ett norskt företag som tillverkar FTX aggregat för utrymmen av alla storlekar.

Läs mer om Flexit